Predstavnici klastera na Okruglom stolu o medicinskom turizmu

Banja Luka, 3. novembar 2017. – Ministarstvo trgovine i turizma organizovalo je danas u Banjaluci Okrugli sto o medicinskom turizmu pod nazivom ”Pravci razvoja medicinskog turizma u banjama Srbije i Republike Srpske” na kome su učestvovali predstavnici Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Klastera medicinskog i zdravstvnog turizma Srbije, turističkih agencija, banjskih centara i privatnih i javnih zdravstvenih ustanova iz Republike Srpske, te predstavnici Specijalne bolnice ”Merkur” iz Srbije.

Na Okruglom stolu razgovarano je o savremenim trendovima u medicinskom turizmu u svijetu, te pravcima u kojima bi se trebao odvijati razvoj ovog vida turizma u Republici Srpskoj. Među zaključcima je navedeno da je potrebna jača saradnja privatnog i javnog sektora, bolja koordinacija resorno nadležnih ministarstava u pogledu normiranja oblasti medicinskog turizma, provođenje odgovarajućih promocija i brendiranje proizvoda, kao i privlačenje novih investicija u banjski sektor.

Predstavnici Klastera medicinskog izdravstvenog truizma Srbije govorili su o koristima udruživanja u klaster, navodeći kao primjere osnivanje i razvoj: provajdera medicinskog turizma, avionskih i autobuskih prevoznika, davalaca usluga, farmaceutskih kuća, akreditacionih kuća, kao i zapošljavanje i dopunski rad, modernizaciju sistema zdravstvene zaštite, praktičnu saradnju privatnog i javnog sektora, značajno povećanje budžetskih prihoda, te unapređenje međudržavnih odnosa.

Dunja Pejić, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske

Navodeći iskustva iz Klastera medicinskog i zdravstvenog turizma Srbije, istakli su da je neophodno uvezivanje i zajednički rad ministarstava turizma i zdravlja, zdravstvenih ustanova, turističkih subjekata i profesionalnih udruženja.

Po završetku Okruglog stola, u prostorijama Ministarstva potpisana je Inicijativa za osnivanje Klastera zdravstvenog i medicinskog turizma Republike Srpske kojom je predviđeno da se u narednom periodu organizuje osnivačka skupština Klastera na kojoj će se usvojiti dokumenta neophodna za njegov rad, te strateški plan djelovanja sa jasno definisanim aktivnostima, nosiocima aktivnosti i vremenskim okvirom realizacije.

Inicijativu su potpisali predstavnici Ministarstva trgovine i turizma, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Udruženja stomatologa Republike Srpske, Grupacije banja Republike Srpske, Turističke organizacije Republike Srpske, Poliklinike ”Svjetlost” Banja Luka, Ordinacije ”Stajčić” Banja Luka, ZTC ”Banja Kulaši” Prnjavor, ZZFMR ”Dr Miroslav Zotović” Banja Luka, te turističkih agencija ”Unis turs” i ”Skaj travel” iz Banja Luke.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.