Ministarstvo zdravlja pokreće zdravstveni turizam Srbije

Novi Sad, 10.06.2017. – Ministarstvo zdravlja Srbije uradilo je analizu, formiralo radnu grupu i opredelilo se da pokrene Projekat razvoja i promocije zdravstvenog turizma u Srbiji, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

“Znamo da imamo vrhunske stručnjake, znamo da možemo da pružimo usluge u skladu sa svim svetskim standardima, znamo da su nam cene konkurentne i znamo da je Srbija dobar i srdačan domaćin”, rekao je Lončar u Privrednoj komori Srbije gde su uručeni sertifikati zdravstvenim ustanovama i privatnim praksama koje su ispunile uslove za učešće u Projektu razvoja i promocije zdravstvenog turizma. Prema njegovim rečima, prvo će biti promovisane stomatološke i usluge plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije.

Procene su da 203 miliona Evropljana godišnje ostvari putovanja motivisana zdravstvenim razlozima i da se na tim putovanjima potroši oko 115 milijardi evra.
“Evo, mogu da vam dam primer, sad mi je bio gospodin iz Kanade, koji ima 75 godina, putem skajpa, mejlova, dobio sam sve analize, rekao mu šta treba, on je seo na avion, došao u Beograd i za deset dana dobio dva bočna mosta koja su pet puta jeftinija nego u Kanadi”, ispričao je dr Dragan Dimitrijević, vlasnik stomatološke ordinacije.

“Stranci će dobiti zaštitu, odnosno sigurnost, samim tim što je sve to pod pokroviteljstvom države, odnosno Ministarstva zdravlja, što je u principu jedinstveno na tom tržištu medicinskog turizma. Kvalitet je na svetskom nivou, tu nema dileme, a cene su drastično niže od evropskih”, kaže dr Miloje Stefanović iz Stomatološke komore Srbije.

Zbog najmanje dva puta jeftinije usluge, dolaze nam i oni koji žele korekciju nosa, kapaka, grudi, liposukciju i zatezanje stomaka. I ustanove za estetsku hirurgiju kontrolišu nadležne komisije i inspekcije, a pre svega proverava se stručnost.

“Šta to bukvalno za njih znači pokazalo je i naše prisustvo na dva velika sajma, u Berlinu i Moskvi. Posle Berlina smo imali zainteresovanu ekipu iz Nemačke, oni traže da sve ustanove koje su dobile sertifikat uđu u paket ponude prema nemačkim turistima”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović. Prvo pravo predstavljanje zdravstvene turističke ponude Srbija će imati na predstojećem sajmu u Londonu. Procene su da bi Srbija godišnje mogla da privuče oko 100.000 zdravstvenih turista, a samim tim i da lepo zaradi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.