Spa model Merkura interesantan iranskim banjama

Vrnjačka Banja, 09.03.2021.

Ambasador Irana u poseti Merkuru u cilju saradnje i transfera znanja

Ambasador Irana u Srbiji, Njegova Ekselencija Rašid Hasan Pur Baei, posetio je   9.marta 2021. godine Specijalnu bolnicu Merkur u Vrnjačkoj Banji, radi upoznavanja sa programom  rehabilitacije u srpskim banjama, kako bi se takav model primenio i u Iranu. Srpsku stranu predstavili su predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, direktor Merkura dr sci. med. Dejan Stanojević, sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković i Miodrag Miljković, predsednik Klastera zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije.

Njegova Ekselencija je imao priliku da se upozna sa Vrnjačkom Banjom, kao modernom destinacijom koja se brzo razvija, ali istovremeno neguje tradiciju… sa zdravstvenim, medicinskim, turističkim i ugostiteljskim kapacitetima Merkura i Vrnjačke Banje. Obišao je hotel Fontana i rizort Solaris, wellness i spa centre u Merkuru, hiperbaričnu bolnicu…

Tokom sastanka, nakon predstavljanja srpskog modela banjske rehabilitacije, investicione situacije u Vrnjačkoj Banji i Merkurovog modela poslovanja, razmatrani su različiti modeli saradnje i doneti zaključci o budućim zajedničim aktivnostima. Razgovaralo se i o mogućnostima razmene turističkih tura nakon uspostavljanja bezviznog režima, kao i dolasku iranskih investitora u srpske banje.

Njegovoj ekselenciji predstavljen je i najnoviji zdravstveni program u Merkuru – Post covid rehabilitacija, koji je bio jedna od interesantnijih tema s obzirom na trenutnu epidemilošku situaciju. Ovaj program, namenjen onima koji su preležali covid predstavlja najveću potrebu današnjeg društva i neophodnost za adekvatak oporavak i život ljudi. Post-COVID rehabilitacija u Merkuru ima za cilj da u banjskom ambijentu,  uz multidsciplinaran medicinski nadzor i personalizovani plan lečenja, otkloni sve fizičke simptome nakon preležane bolesti. Program je  kreiran pažljivom analizom stručnjaka i kombinacijom usluga koje omogućavaju  kompletan i dugoročan oporavak u najkaćem vremenskom roku.

Zaključeno je da se saradnja nastavi posetom delegacije Irana, kao i uzvratne posete radi uvida u stanje iranskih banja. Iran, iako bogat mineralnim vodama i banjama, nema organizovan sistem banjskog lečenja i rehabilitacije, jer su banje tzv. “dnevnog tipa”.
Posetu je inicirao ambasador Srbije u Teheranu, nj.e. gosp. Dragan Todorović, a organizator je bio Klaster zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije. Srpski banjski model predstaviljen je u Teheranu u maju 2018. godine, na Međunarodnom zdravstvenom kongresu islamskih zemalja, kada je prepoznat potencijal srpskih banja i potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji između Klastera zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije i Centra za razvoj zdravstvenog turizma u islamskim zemljama.
Na istoj konferenciji, godinu dana kasnije, Direktor Merkura dr Stanojević i predsednik klastera, gosp. Miljković, bili su učesnici u okviru organizovanih panela, kada je, iranska strana pokazala interesovanje za transfer tehnologije banjskog turizma  po modelu Merkura. Saradnja između dve zemlje u oblasti zdravstvenog turizma, istaknuta je kao prioritetna oblast i na 15. zasedanju Mešovitog komiteta za privrednu saradnju Srbija-Iran, održanom u Beorgadu juna 2018. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.